|
|
| | Přihlášení uživatele... | |
| | VYHLEDAT ... | | | DISKUSNÍ FÓRA... |
Kultura, společnost (148/1801) Láska, sex, vztahy (19/265) Obchod, finance (10/128) Počítače, Internet (40/240) Rekreace, sporty (38/305) Rodina, domov (8/99) Školy, vzdělání (37/424) Telefony, komunikace (7/140) Televize (34/672) Tlumočení, tlumočníci (13/103) Vzkazy (18/121) Záliby, koníčky, zábava (15/92) Zdraví, krása (11/235) Znakový jazyk (23/152) Ostatní (90/864)
| | ARCHIV... | 2006 2005 2004 2003 2002
založit novou diskusi
|
|
 |
| Výměna názorů, pohledů, postojů, ... |
| Diskusní fóra: Znakový jazyk |
vlákno datum  |
|
ZJ a čeština
|
Prosím, (kdo je mi schopen vysvětlit ??)- prý je na školách ZJ nadřazen ČJ. Pokud jsem dobře pochopila zákon, tak ZJ je KOMUNIKAČNÍ PROSTŘEDEK, tak jako mají své komunikační prostředky hluchoslepí a pod. Jestli je ZJ na školách nadřazen češtině, pak se nedivím, že neslyšící nejsou schopni komunikovat psanou formou česky. Obavám se, že za chvíli budou chtít Vietnamci, Mongolci, Rusové, Romové taky, aby v Česku byly jejich jazyky nadřazeny čěštině. V porovnání je jich mnohem než "N"eslyšících. a přitom si sami platí asistenty, tlumočníky pro své žáky, (kromě Romů samozřejmě ;-), ti totiž ví jak ze sebe dělat cizince, i když žijou u nás generace XXX let pozpátku).
Ze zákona mají všichni povinnou školní docházku, až na vyjimky a k tomu i povinný český jazyk. Že by "N"eslyšící měli takovou výjimku jako mentálně retardovaní? Kdyby si neslyšící měli v dospělém životě platit na každou blbost tlumočníka, to by se teda fakt rychle učili ČJ...nebo se mýlím?  |
| paprsek - 24.06.2010 21:44 |
Odpovědět
| |
|
Re: ZJ a čeština
|
Bezvadně a trefně napsáno - nemám k tomu co dodat....
Problém je v tom, že moc v rukou o všem rozhodovat mají lidé - kteří mají zájem na co největší separaci Neslyšících od majority a jejich nevědomosti. To právě souvisí se zaměřením školní výuky - kdyby si neslyšící museli vše též platit ze svého - to bysme koukali, jak by se snažili osvojit řeč země ve které žijí. Před 50-ti lety neměli žádné výhody - a jak se dokázali přizpůsobit!! Ze zákona se totiž na handicapovaných parazitovat nedalo!!!Sociální podpora státu, dotace a pod. je hluboká bezedná černá díra!  |
| Paradise - 26.06.2010 12:08 |
Odpovědět
| |
|
|
| Je to velmi smutné a nejlépe to dokazuje úroveň gramotnosti současné generace Ne: nikdo z nich není schopen se zapojit do některé z diskusí zde vedených pro neschopnost písemného vyjadřování. A proto se zde objevuje pouze několik nicků. |
| Paradise - 30.06.2010 09:24 |
Odpovědět
| |
|
|
| Milý Paprsku (i když jsi dívka), bohužel musím oslovit v mužském rodu,
Na zákoně je špatně upraven, že znakový jazyk je komunikační prostředek pro neslyšící. Pochop, že my Neslyšící máme svůj jazyk, svoji kulturu, historii a že jsme už menšina. Máme svůj jazyk a to je právě znakový jazyk. Čeština už je pro nás cizí jazyk. Upřímně, že ve školách už je špatný systém vzdělávání. Myslíš, že nejen my neslyšící máme problémy s gramotností? Musím se smát, četl jsem u učitelských novinách, píšou, že v dnešní generaci už mají mladí žáci problémy se češtinou. Také už neumějí číst. Proč? Velké aktivity mimovolného času: PC, zábava, Mc Donalds, KFC, a mnoho dalších. Proto svých volných časů už nevěnují učením, přípravu domácích úkolů berou už jen za povinnost a pak už dál vzdělávat nechtějí, nechtějí číst a mnoho dalších. Také za to může slabá podpora rodičů, rodiče mají své problémy (finance), proto zapomínají, jak mají vychovat. Také je občasná špatná spolupráce učitelů s rodičů. Teď je doba zlá. Musíme opravdu změnit systém vzdělávání, motivovat, zlepšit podmínky vzdělávání, aby byly pro žáky zajímavá činnost, teda učení hrou. Musíme takhle brát. No, jak říkáš že před 30 lety, neslyšící zvládali mluvit, psát, číst a teď už ne. Upřímně je to 30 % neslyšících, kteří uměj psát. Znám starší lidi, kteří ani neuměj psát. Svět se mění, lidé se mění, s tím se už musíš smířit. Samozřejmě, teď se snažíme zlepšit vzdělávání, ale už to fakt záleží na ně (žáky), jestli mají vůli učit se a vzdělávat. Uvidíme. |
| NormadSoul - 03.07.2010 10:48 |
Odpovědět
| |
|
|
| Normad: (Bohužel nenašla jsem adekvátní slovo v ženském rodě na paprsek, a že je čeština bohatá!?) Děkuji za odpověď i když přiznám se, moc mě neuspokojila. Myslím si, že zákon je dobrý, Český jazyk je povinný pro všechny, kdo žijí v Česku a chodí tady do škol. Zkus to pochopit. Menšin v Česku žije hodně a v počtu osob je jich na menšinu ¨mnohem víc než "N"eslyšících jako menšina. Kdyby ti všichni v menšinách chtěli svůj jazyk nadřazený češtině, tak je tady jazykový Babylon.
Ráda se dívám na tento pořad http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/208572235500014-o-cestine/?subtitles=true a musím říct, že vždy žasnu nad krásou, vtipností i záludnosti ČJ. Je opravdu (jen?) pro rodilé mluvčí. Ale znám hodně neslyšících prelingválně, kteří bravurně zvládají ČJ...a je to škoda, že jich ubývá, jako kdyby se za češtinu styděli.
Já deaf-já ZJ, a basta! Je to trochu slaboduché, protože kolik jazyků umíš tolikrát jsi člověkem! Proč jim to na školách neřeknou? Proč jim neřeknou, že vzdělávat se musí celý život, že budou žít mezi slyšícími převážnou část života, a že se tomu nevyhnou? Těžko mohou mít 24 hod. u zadku tlumočníka ZJ... |
| paprsek - 03.07.2010 19:37 |
Odpovědět
| |
|
|
| Přestávám se trošku orientovat. Bohužel jěstě nedošlo a asi nedojde ke sjednocení všech skupin SP. Tato situace vyvolává zmatek. Tak dnes opravdu nevím jestli znakovaná čeština, nebo ZJ, výrazná, neutrální nebo žádná mimika, titulkování, přepis. S tlumočníkem vždy a všude a nebo se trochu snažit bez tlumočníka. Učit se ČJ nebo být Neslyšící s hrdostí na vlastní kulturu a nezájmem o ostatní. S tímto přístupem ovšem nenastane integrace, ale spíše odcizení od většinové společnosti. A to jak dnes deaf ovládají ČJ je docela dobře vidět na facebooku. Názor ať si udělá každý sám. Můj osobní názor je, že skutečně bez znalosti ČJ jen těžko nastane integrace. Učení ČJ považuji jako základ a kulturu neslyšících to nijak nepoškodí. U nás na moravě a asi v celé ČR nejvíce poškozují naší kulturu ti neslyšící, kteří zastupují naší menšinu před veřejností a jejich projev psané češtiny je ostudný. (neplatí pro všechny) |
| colombo - 03.07.2010 20:14 |
Odpovědět
| |
|
|
... a v roce 1763 vydává Marie Terezie vpisek, v němž připomíná rodičům, že musejí svým synům a dcerám pilně češtinu učiti. A v roce 1880 vídeňská vláda pomocí tzv. Stremayerových jazykových nařízení nařídila (na nátlak Čechů), aby jim úřady odpovídaly česky...  |
| paprsek - 03.07.2010 21:15 |
Odpovědět
| |
|
|
| ZJ je nedílná součast identity neslyšících, ale to je nezbavuje plnit si povinnost učit se ČJ,stejně jako matematiku, fyziku, dějepis apod., jako se musí učit jiné menšiny. |
| paprsek - 03.07.2010 21:30 |
Odpovědět
| |
|
|
| Paprsku, tento názor musíš psát i jinam. Hlavně do organizací Neslyšících. Ono je snutné, když neslyšící lektor učí slyšící studenty a sám neumí ČJ. Podle toho pak vypadají překlady a celý systém výuky. A pak chceme profesionální tlumočníky, ale kolik je profesionálních lektorů se znalostí ČJ ? |
| colombo - 03.07.2010 22:41 |
Odpovědět
| |
|
|
Oba diskutující - Paprsek, Colombo - dobře hodnotí současnou situaci s komunikací neslyšících a znalostí češtiny. Názor:.. Učení ČJ považuji jako základ a kulturu neslyšících to nijak nepoškodí. ..je naprosto skvělý ale jak ho uvést do praxe?? Problém je v lidech, co zastupují neslyšící se zastaralým myšlením, které dnes už velmi škodí. Ti lidé vedou deaf a mají moc (a tím ovládají veškeré finanční toky na projekty - nasměrované k separaci). A proto je nutné, aby došlo k rozdělení neslyšících - na deaf (bez znalosti ČJ, separovaných) a na neslyšící se zájmem o integraci a ČJ - s vlastními zástupci, hájící jejich zájmy. Každému co jeho jest.  |
| Paradise - 04.07.2010 08:48 |
Odpovědět
| |
|
|
| Colombo: za svoje názory ohledně ČJ jsem věčně na bita "N"eslyšícími, ač jsem sama neslyšící. Je fakt, že určitý předpoklad na ČJ mám, ale je taky známo, že bez píle není výsledek. . |
| paprsek - 04.07.2010 14:17 |
Odpovědět
| |
|
|
| myslím, že je vše napsáno zcela jasně. Podpora státu na různé projekty je docela nesmyslná, protože stát nemůže hodnotit a kontrolovat cíle projektů. A je pravdou , že většina dnešních projektů (a že jich je hodně) vede k tomu, že se Neslyšící zcela separují od většinové společnosti. Co s tím ? Zeptejte se neslyšících a SP na jejich názory. A hned uvidíte. Prostě v naší ČR bude za chvilku nový stát složený ze Neslyšících. |
| colombo - 04.07.2010 21:46 |
Odpovědět
| |
|
|
S názorem:..Podpora státu na různé projekty je docela nesmyslná, protože stát nemůže hodnotit a kontrolovat cíle projektů. ...souhlasím a prosím proto o sdělení linku, kde jsou uvedené projekty zveřejněné- jak podané tak i přijaté. To si zaslouží publikovat a diskutovat v široké neslyšící veřejnosti. A zajímají nás i autoři projektů. Díky předem za informace!  |
| Paradise - 05.07.2010 17:06 |
Odpovědět
| |
|
|
Děkuji za upozornění na tuto zajímavou diskusi. Vaše názory zajímají i mne. Dotazuji se Vás, kdo z Vás diskutujících máte zkušenosti s podáváním žádostí o dotace Vaší organizace a jak jste byli úspěšní? Většina projektů je přísně posuzována a kontrolována. Dotaci není snadné získat a pokud je získána, musí být řádně doložena, na co byly peníze použity a vše se kontroluje. Namátkou pro Vaši informaci zkuste třeba tenhle link: http://www.blokovygrant.cz/podporene-projekty/ Já jsem starší ročník, od mládí, ač neslyšící od narození, jsem byla vedená velice tvrdě k výuce češtiny slyšící veřejnosti a bylo mi zakazováno používat znakový jazyk i znakovanou češtinu. Není divu, že ho dodnes neovládám. Umím odezírání a učím se po operaci KI rozumět řeči a zvukům. Je to velmi, velmi těžké, ale snažím se. Milý Paprsku, máš můj obdiv, jak vydržíš odrážet útoky Neslyšících a sama umíš perfektně češtinu! Ale divím se názoru:" ... na školách je ZJ nadřazen ČJ ..." Tohle ani já nepochopím. Jsem názoru, že všichni neslyšící v ČR (jako občané ČR) musí umět český jazyk bez ohledu, jaký je jazyk jeho mateřštiny. Proto znakový jazyk by neměl být nadřazený, ale jako jeden z možných komunikačních prostředků. Existuje bilingvální výchova - od mládí se učit jak znakový jazyk, tak i češtinu slyšící veřejnosti zároveň! Byla jsem přijata do kurzu na PC mezi Neslyšící, byla jsem velmi překvapená úrovní znalostí ČJ slyšící veřejnosti. Mám už takovouto zkušenost. Překvapilo mne, že to byli lidé s vyšším vzděláním než mám já. Oproti nim jsem uměla více. Nešlo jim skloňování, pády, správné používání výrazů ve větách atd. To znamená, že se ve školství něco zanedbalo a zaspalo! Po tzv. Sametové revoluci mají Neslyšící nevídané možnosti - např. vystudovat vyšší školu! To za mých časů nebylo možné! Neříkám, že všichni neumí v praxi používat češtinu, jsou i vyjímky. Znám takové nadané lidi, kteří se vypracovali a vzorně vedle ZJ češtinu ovládají a někteří i bravurně tak, že mohou psát i knihy pro slyšící. Jinak s s vyslovenými zde názory Paprska, Colomba i Paradise souhlasím. |
| Jeanie - 06.07.2010 10:02 |
Odpovědět
| |
|
|