Portál na českém internetu o neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátelích nejen pro neslyšící, nedoslýchavé a jejich přátele

Jméno:   Heslo:  

Diskusní fóra

Jsou sluchově postižení většinovou společností vyk
Myslíte, že některé názory - sdělené v příspěvku Prousi - na současnou situaci ve společnosti (slyšící/neslyšící) - odpovídají realitě podle vašich zkušeností?

Jsou to:

- nápady a zákony, které nám mají "pomoci" vstoupit do jejich velké společnosti jsou jen almužnou

- jsme v této společnosti vykořisťováni?

- jsou rozdíly mezi životem slyšících a neslyšících?(..Uzurpují si právo rozhodnout, jakou a kdy hodit "kost" handykapovaným, aby si jejich normální život taky trochu užili)

- souhlasíte s názorem, že většinová společnost uzurpuje právo tvrdit a prosazovat, že normální život je ten, jaký vedou slyšící

Datum: 6.6.2012   
Autor: Paradise   
Kategorie: Kultura,společnost   
celkem odpovědí: 35
výpis podle času   strom příspěvků  
  • Jsou sluchově postižení většinovou společností vyk
    Omlouvám se - nevšimla jsem si zkrácení nadpisu - celý má být:

Jsou sluchově postižení většinovou společností vykořisťováni?

• Re: Jsou sluchově postižení většinovou společností
      Vykořisťování snad ne. Pro mě je to silné slovo. Já když ten pocit měla, tak se ohradila a pak se vyřešilo. Ale znevýhodněni při výběru povolání i možnosti v zaměstnání brzdí sl. vada. Nemožnost telefonovat se objevuje i na výplatním pásku pokud někdo pracuje v administrativě, nemožnost komunikovat se zákazníky pokud se neznají, nerozumí si apod. se taky na výplatách projeví. S tím SP snad počítají nebo by měli počítat. Od toho mají DIČ.
      Ale v dělnickém povolání co já znám neslyšící, tak ani ne. A když, tak si dokázali obhájit svoje třeba i za pomocí tlumočníka ZJ. Zaměstnávatelé zkouší kam až mohou jít...poukazují na DIČ. Stačí jim dát něco ostrého do ruky, aby si vypichli uši a je vymeteno. Mě to pomáhalo:-D
      Autor: paprsek   
      To Krata: Tema diskuse jsem vytáhla z příspěvku Prousi - viz diskuse Zvědavost - až na konci:

Datum: 5.6.2012
      Autor: Prousi

........................................................
      Také se připojím svými životními zkušenostmi:

- zákony? zatím jsou přiznávány invalidní důchody od těžší nedoslýchavosti výše včetně příspěvku na mobilitu a průkazky ZTP. To snad není almužna.
      Závažný nedostatek v zákonech: chybí adresný příspěvek na komunikační prostředky podle zákona (obdoba příspěvku na péči)! Pak by se skutečně dostalo na všechny potřebné a odstranila se diskriminace v tlumočení v našich vlastních řadách.
      ...................................................
      - nevidím rozdíly v životě neslyšících a slyšících s výjimkou hudebního vyžití. Naopak neslyšící velmi mnoho procestují po světě dík štědrým dotačním programům a kongresové turistice.
      Špatný je přístup uživatelů ZJ ke knihám a psanému slovu povšechně - nečtou. To je nenormální.
      ...........................................................
      - jsme vykořisťováni - správněji diskriminováni?
      Jak a kde.
      Vzhledem k tomu, že neslyšící pobírají invalidní důchody - jsou logicky běžně na spodní stupnici platového žebříčku. Souběh obou příjmů je nepřehlédnutelný.

V případě, že se jedná o dobrého odborníka a je zájem o jeho práci - zaměstnavatel jej platově i zvýhodňuje proti slyšícím bez ohledu na vedlejší příjem.

Nejhorší je situace v zaměstnáních, kde nabídka převýší poptávku a v nekvalifikovaných zaměstnáních - tam je skutečně diskriminace.
      ..............................................

Má osobní situace:
      nemohla jsem postoupit na vyšší funkci - scházela mi schopnost telefonicky vyjednávat.
      Nebrala jsem to jako diskriminaci - prostě mi chyběl jeden z potřebných předpokladů pro výkon funkce.

Datum: 7.6.2012   
        Diskriminováni jsme například tak, že na různých akcích (demonstrace/prohlídky/doprava/etc.) je zajištěn bezbariérový přístup pro vozíčkáře, reprobedny pro slyšící a nevidomé, ale pro osoby s postižením sluchu nic. Když něco, tak opět diskriminačně pro část, komunikující česky, protože je pouze tlumočení do ZJ a zprostředkování češtiny v psané formě ne.
        Autor: krata   
          To mas naprostou pravdu. U sluchove postizenych je bohuzel nejvice videt a je protezovana jedna skupina a to jsou hluchonemi. Tato skupina je pritom poctem nejmensi.

Snad se tento problem casem podari vyresit zlepsenymi technickymi prostredky (zautomatizovany prepis, ktery bude fungovat bez chyb). Navic tlumocnici do ZJ jsou dosti drazi, takze pouzivanim prepisu pro vsechny SP by se usetrilo hodne financnich prostredku.

Datum: 8.6.2012   
          Autor: demon   
            ...tlumocnici do ZJ jsou dosti drazi, takze pouzivanim prepisu pro vsechny SP by se usetrilo hodne financnich prostredku.

No, to bychom také mohli říct "vemte chromému vozík, stačí mu berle". Společně jsme šli na demonstraci o záchranu ZTP a důchodů. Nebudete se vy, ohluchlí, dobře mluvící, neznakující, spoléhající se na odezírání a psanou řeč, bránit, až vláda rozhodne, že nepotřebujete (z důvodu praktické hluchoty) žádné důchody ani ZTP, že jste vlastně schopní požádat kdekoli a kohokoli, aby se s vámi domluvil psaním na kus papíru?! Vaši slyšící spoluobčané jsou přece gramotní, pište si s nimi, žádný problém nemáte. Hm. Uznali byste to? Je smutné, že ti méně postižení SP mají tak málo empatie pro neslyšící od narození a téměř jim upírají nárok na ZJ. Ano, školy i rodiny by se měli zaměřit, především na správnou písemnou výuku ČJ všech SP, tedy i neslyšících od narození, ale ZJ je pro neslyšící nepostradatelný. Také se těším, že přijde doba, kdy živého tlumočníka nahradí dokonalý přístroj. Ale kolik těch "nedokonalých", které máme už nyní, vlastní SP? Někdo má mobil, fax, počítač i psací telefon a jsou mezi námi ještě takoví SP, kteří nemají nic z toho. Zkuste anketu kolik SP (já pod touto zkratkou vždy vidím i neslyšící) lidí má např. psací telefon. Přístroj, který existuje už desítky let a mohl nám dávno usnadnit kontakt se slyšícími. A tak je to se všemi přístroji. Nepovažujte za samozřejmé ani to, že všem slouží např. mobily! Všechno něco stojí, a ne každý na to má.

Datum: 9.6.2012   
              Je smutné, že ti méně postižení SP mají tak málo empatie pro neslyšící od narození a téměř jim upírají nárok na ZJ.

Ale dámo - to je velmi přehnané!!!

Kde to žijete? Víte vůbec o co nám jde? My nikoho nediskriminujeme - my jsme diskriminováni už od počátků neziskovek! Vše jen ve jménu ZJ - veškeré finanční prostředky (je to přece bezva byznys) - a nic pro ostatní.

Jaké jsou problémy prosadit potřeby ohluchlých-  by mohla vyprávět paní předsedkyně ČKO - víte vůbec o tom, že je to JEDINÁ organizace v ČR hájící zájmy ohluchlých?

ZJ nám nevadí - když to někdo upřednostňuje - prosím, jeho volba. Ale vadí nám velmi pohrdání českým jazykem. To je jádro problému. Upřednostňuje se angličtina - a ne jazyk země, která neslyšící sociálně podporuje....

A jestli vláda rozhodne:

..vláda rozhodne, že nepotřebujete (z důvodu praktické hluchoty) žádné důchody ani ZTP, že jste vlastně schopní požádat kdekoli a kohokoli, aby se s vámi domluvil psaním na kus papíru......

víme komu za to poděkovat: Těm co hlásají, že neslyšící nejsou postižení, jsou zdraví....

...to je velmi přehnané!!! Kde to žijete?

V Čechách, se stejnými problémy, jako vy, v těle ochluchlé osoby, která mluví. Taky by se mi líbil hezky gramaticky čistý ZČJ. No aby ho ovládali i neslyšící lidé od narození, je třeba s ním začít ve škole i v rodinách. A to je práce pro další generace. Ti současní, kteří s nedokonalou znalostí českého jazyka vyrostli, si zaslouží úctu, že si dokázali obhájit ZJ. Neříkám, že ohluchlí diskriminují znakující neslyšící, říkám, že by pro ně měli mít více empatie, čili chápat jejich potřebu ZJ. Nemohou za to, že nevyhovuje, později ohluchlým s rozvinutou češtinou. Za to, že byli, a ještě jsou SP různého stupně házeni do jednoho pytle, za to může většinová společnost slyšících, která nám dlouho pomáhala a ještě pomáhá tak, jak vyhovuje jim, nikoli nám. Proto se nám ani zaměstnavatelé nenamáhají přizpůsobit pracoviště, nezamýšlejí se nad tím, co by nám mohlo práci i komunikaci usnadnit s ohledem na SP - nikoli inteligenci (tu nepostrádají ani znakující neslyšící). Proto říkám, že jsme většinovou společností slyšících nejen diskriminováni, ale i vykořisťováni. Nakonec, obhájit nějakou dotaci pro znakující neslyšící se slyšícím jeví snazší, a rozdělují je tak, aby z toho sami něco měli. To vytýkejte slyšícím, že nepamatují dost na nás, ohluchlé. Všem SP, i těm neslyšícím od narození, školy i rodiny vtloukali do hlavy, že se MUSÍ naučit mluvit, aby obstáli ve společnosti slyšících. Čili neslyšící museli znásilňovat svoje hlasivky, aby ze sebe nějaké slovo dostali. Kdyby se výuka ČJ zaměřila na gramaticky správnou písemnou češtinu, nemuseli bychom dnes řešit odlišnosti ZJ a ZČ. Pohrdání ČJ spadá spíš do volby slyšících. Chtějí být až přespříliš světoví. V popředí je nyní počítačová generace a počítače měli nejdříve pogramy převážně v angličtině...

Datum: 10.6.2012   
                  ......Za to, že byli, a ještě jsou SP různého stupně házeni do jednoho pytle, za to může většinová společnost slyšících, která nám dlouho pomáhala a ještě pomáhá tak, jak vyhovuje jim, nikoli nám.....

Plně souhlasím: jednak rodiče, uhlazující svým handicapovaným dětem cestičku a jednak zlatokopové různého zaměření!

Sociální systém je velmi špatně nastaven - dotace nejsou adresné a není kontrolována jejich prospěšnost a zejména účinnost. Přijemce dávek jsou na úrovni jisté menšiny - mají požadavky ale nic za to!!

Daná menšina nechce pracovat pro společnost a sluchově postižení zas na sobě - konkrétně na ovládání znalosti úředního jazyka a celoživotním procvičování - novodobý trend je: "nemluvit - znakovat" a budoucí "nepsat - malovat" -

viz link:

http://zpravy.idnes.cz/neslysici-se-vra … _domaci_jj

a link:

http://frostvillage.com/blog/lang/ase/

Mé životní zkušenosti:

U mojí generace neslyšících používajících ZJ byla výuka ČJ prováděna procvičováním slov a větných spojení (byl navíc předmět logopedie - odezírání), zaměřena na gramaticky správnou písemnou češtinu a četbu - s převážně výbornými výsledky.

U nové generace nejsou v ČJ prakticky žádné větší nároky a proto tak tristní stav v komunikaci - vylepšený vyloučením znakované češtiny.

Perspektiva: pro malou slovní zásobu a nízkou schopnost porozumět složitým a strukturovaným textům tyto neslyšící čeká budoucnost trvalých příjemců sociálních dávek se šancí jen na nekvalifikovaná místa (s výjimkou vyjímečně řemeslně schopných jedinců).

Osobně si myslím, že je blbost, upírat komukoli jakýkoli jazyk, ve kterém komunikuje. Ať každý komunikuje tak, jak mu to vyhovuje. Jen by měl právě ovládat úřední řeč země, ve které žije, alespoň v písemné podobě. Nenastaly by pak situace (nebo jich bylo méně), kdy si znakující nepřečetla smlouvu, tlumočník jí přetlumočil kdoví co a ona se pak divila, že musí platit nájem, protože si myslela, že nebude v nájmu, ale ve svém.

Je ovšem přímo hnus, o někom tvrdit, že mu stačí to, či ono. Mělo by mu být poskytnuto to, co mu vyhovuje (tlumočení/písemně česky/etc).

Co se týče znakujících, ať komunikují ve znakovém jazyce a co se týče těch, kteří komunikují v češtině, tak ať mohou komunikovat v ní. Dlouhé roky byl zákon pouze pro znakující (Zákon o znakové řeči). Když se konečně vybojovalo, že byl rozšířen o další komunikační systémy, stejně je všude poskytováno automaticky tlumočení a přepis ne (přitom třeba vozíčkáři bezbariérový přístup také mívají rovněž).

Různá tlumočnická lobby se snaží ze všech sil veřejnosti vštípit, že kdo neslyší, potřebuje tlumočit a neumí číst, aby ukázali potřebnost svých služeb a měli dosmrtné kšefty což mě jednak uráží a druhak důsledek toho je, že komunikující česky jsou diskriminováni a považováni za jakési rebely, co odmítají "mluvit rukama". Ano, je to hodně i o mluvení (k němuž nikdo nikoho nenutí).

Osobně si myslím, že je blbost, upírat komukoli jakýkoli jazyk, ve kterém komunikuje.

Přesně tak. Takže usilujme o to, co bude vyhovovat i nám, ohluchlým. Potřebujeme víc, než písemné přepisy a titulky. Potřebujeme, aby školy, instituce a zaměstnavatelé, byli lépe informováni o odlišnostech všech SP.

Ano, tu informovanost a znalost slyšících potřebujeme. Potřebují ji však všichni SP. Je to ale těžké. Věrozvěsty z Ameriky, či kým bylo znakujícím přivlastněno slovo "neslyšet" a zneužívá se to ve stylu, že někdo řekne slyšící straně třeba: "Potřebujeme to a to pro neslyšící a neslyšící komunikují ve znakovém jazyce..." Slyšící strana žije v domění, že je řeč o všech lidech, kteří neslyší a že poskytuje něco pro všechny. Jenže ten, kdo žádá má na mysli pouze malou část těch, kdo neslyší, jelikož kdo nekomunikuje ve znakovém jazyce, není pro ně "čistý Áriec", ačkoli neslyší.
                  Ono totiž ani tak na sluchu nezáleží, protože rasově čistý může být i nedoslýchavý, pokud komunikuje ve znakovém jazyce, bojkotuje češtinu a hlavně nemluví.

Možná by bylo lepší, kdyby si místo přivlastnění si obecného výrazu (neslyšet), říkali "Nemluvící". Pak by bylo k pochopení, že mají svou kulturu, jazyk, etc., jelikož slyšící jsou tím přímo podváděni.

"Nemluvící" - asi by to nestačilo. Možná "hluchý a nemluvící". Když dojde k setkání SP se slyšícím, jsou slyšící často vytrvale nedůvtipní. A často proto, aby se předvedli ve své nadřazené pozici slyšícího člověka ovládajícího řeč. A s lítostí se musím zmínit, že takto se někdy chovají i dobře mluvící SP. Ona i ta nadřazenost je výtvor nesnášenlivosti a nedostatku empatie. Slyšící rádi poučují (a nevhodně i uprostřed hovoru dospělé SP), jak se správně mluví. Takto jsou schopni i SP ponížit a to by se citlivého člověka nemělo dotýkat? Přikládám velký důraz na empatii a snášenlivost k bližnímu. A to se už netýká jen SP. Pozoruji, že mezi vzdělanými lidmi se rozvíjí pohrdání k nevzdělaným. Obecně by se měl člověk ze vzdělání radovat a ne ho využívat k ponižování, diskriminaci a vykořisťování.

A vede to třeba k tomu :

"Potřebujeme to a to pro neslyšící a neslyšící komunikují ve znakovém jazyce..." Slyšící strana žije v domění, že je řeč o všech lidech, kteří neslyší."

Slyšící si sami vyberou, co chtějí pro SP udělat (ovšem tak, aby z toho mohli profitovat nebo mít benefity). Pak dochází k tomu, že neznakující SP ukazují prstem na nesprávné viníky špatné situace a nevyřešených potíží.

Datum: 11.6.2012   
                      Mě tedu za 9 let nikdy nikdo "nekázal", jak správně mluvit, ani jsem to nedělal já. A to chodím 1x v týdnu k logopedce a vyloženě to po ní chci - kdybych mluvil špatně, aby mě upozornila. Nicméně ona to možná posuzuje z pohledu, jak "neslyším a mluvím" a říká, že mluvím dobře. Důkaz, že ne, je právě v tom diktovacím software, kdy mi to z 5 000 slov vzalo 4, přičemž jiným z 5 000 slov 4 920.

Slyšící strana si nemůže vybrat, když je klamána a není jí nabídnuto nic k výběru.

Správní viníci jsou ti, kteří klamou odstatní s tím, aby z toho měli oni sami kšefty a potřebnost.

Datum: 11.6.2012   
                        ...Nicméně ona to možná posuzuje z pohledu, jak "neslyším a mluvím" a říká, že mluvím dobře...

To znám. Slyšící jsou k mluvícím neslyšícím shovívaví. Já jsem jejich pochvaly brala vždy s rezervou. Oni jsou spokojeni, když nám rozumí, ale utíkají od mluvících SP, kteří mívají potíže s odezíráním. Psát moc ochotni nejsou a na SP, co se vyjadřují hůře, pohlížejí jinak a také se k nim jinak chovají... A logicky se chovají jinak, když vycítí na kom/čem vydělat, nebo založit byznys.

Diktovací software jsem si taky vyzkoušela. Nepočítala jsem, kolik slov mi odchytil, ale zřejmě bych propadla. Jenže, nikdy jsem neměla logopedku, která by mi pomáhala zachránit řeč, takže se na mně dlouholetá hluchota přece jen podepsala.

Datum: 12.6.2012   
                          U diktovacího software jsou obrovské rozdíly. Jeden je takový, že se program "vyučí na mluvčího" asi třiceti větami a úspěšnost je pak super (v tom mi to šlo normálně). Druhý, co testujeme v mobilech je "bez učení", že mluví kdokoli (přeci nebudeme chtít po lékaři v ordinaci, aby 40 minut učil softvare na svůj hlas) a v něm mi to právě nejde.
                            A program by mohl být též funkční v "obráceném směru" tzn. že by bylo možno trénovat správnou výslovnost. Mohla by to být opravdu výborná pomůcka v logopedii.
                              To byla jedna z prvních věcí, co mě také napadla a hned jsme to s logopedkou probírali, jak by bylo prima, kdyby si to logopedky zakoupily. Nešlo by jen o výslovnost SP, ale třeba i děti s vadou řeči etc.
                            Jít s takovým mobilem k lékaři, onemocněl by z nás lékař.

Moji "drmomluvu" otestoval jen mobil. Za pár týdnu to zkusím znovu. Ten mobil nevlastním já.

ani slyšícím nerozumí na 100% 

pište, kdo uspějete, nebo objevíte užitečnější věcičku

Datum: 13.6.2012   
                          "Oni jsou spokojeni, když nám rozumí, ale utíkají od mluvících SP, kteří mívají potíže s odezíráním. Psát moc ochotni nejsou a na SP, co se vyjadřují hůře, pohlížejí jinak a také se k nim jinak chovají..."

Jj, to je pravda, ale není se jim na druhou stranu co divit. Ruku na srdce, dovedete si představit, jak byste se zachovala, kdyby jste byla slyšící a bavila se někde se skupinou svých známých a najednou se k Vám hlásil Váš neslyšící kamarád, známý nebo i neznámý a začal něco hrozně nesrozumitelně artikulovat? Troufám si tvrdit, že by to bylo pro Vás do jisté malé míry společensky nepříjemné.

S tím asi nic neuděláme, protože to patří k lidské přirozenosti, málokdo je osvícený a má kolem sebe svatozář. Kdo se tomu chce vyhnout, a chce se slyšícími vycházet v práci nebo v životě co možná nejpřirozeněji, bude se muset naučit mluvit v rámci možností svého postižení co možná nejlépe. Tak to prostě je a bude.

Autor: demon   
                            Ruku na srdce, ani náhodou Já jsem sice hluchá, ale mluvím, mívám kolem sebe občas jen slyšící, a takových situaci jsem už zažila vrchovatě. Co bych udělala? S úsměvem bych se omluvila, že potřebuji klid na rozhovor s přítelem. Trošku bokem bych ho vyslechla a "srovnala", co chce říct třeba i ostatním, vrátila se, a poprosila je o trpělivou pozornost. A ti co mě znají vědí, že se bavívám jen s lidmi, kteří se nestraní SP, čili jsou ochotni s nimi i něco zažít. Nedělám si přátele z lidí, u kterých je nad jejich síly se s podobnou situaci klidně vyrovnat. S češtinou je dobré se poprat, ale naučit se mluvit, zase nemusí zvládnout každý neslyšící. K lidské přirozenosti by měl patřit i soucit

Nikde bych to za trapas nepovažovala. A nesvítí mi nad hlavou svatozář

"...Ruku na srdce, dovedete si představit, jak byste se zachovala, kdyby jste byla slyšící a bavila se někde se skupinou svých známých a najednou se k Vám hlásil Váš neslyšící kamarád, známý nebo i neznámý a začal něco hrozně nesrozumitelně artikulovat? Troufám si tvrdit, že by to bylo pro Vás do jisté malé míry společensky nepříjemné...."

Ano, pitomcům by to mohlo být i nepříjemné. Avšak naštěstí je víc "nepitomců".

kdyby jste byla slyšící a bavila se někde se skupinou svých známých a najednou se k Vám hlásil Váš neslyšící kamarád, známý nebo i neznámý a začal něco hrozně nesrozumitelně artikulovat?.....

Nejdřív musím podotknout, že v tom případě se jedná o společenský prohřešek - vpadnout do hovoru cizích lidí - ať slyšíte nebo ne, doslova trapas.

Já osobně - když se můj slyšící známý baví ve skupince - se ho snažím nenápadně opodál upozornit, že mu chci něco sdělit a čekám až ukončí hovor.

JInak bych se přátelům omluvila a šla se známým záležitost projednat.

Také bych řekl, že vykořisťovíni ne. Avšak často diskriminováni. Někoho třeba nevezmou na pracovní pozici proto, že neslyší a vůbec nezjišťují, jestli je dotyčná/á schopen onu práci vykonávat i přes svůj handycap.

Škoda, že nevím, o jaký příspěvek Prousi jde.

Diskriminováni? Ano. A vykořisťováni. O pracovních podmínkách se moc informací nešíří. A jaká je to integrace, když vám zaměstnavatel nepřízpůsobí pracoviště? Rovněž v pracovní smlouvě by mělo být jasně uvedeno, že neslyšící nemá v pracovní náplni vyřizování telefonem. Ideální by ovšem bylo, kdyby se úřady nevzpíraly s námi komunikovat faxem, psacím telefonem, e-mailem, přes skype i SMS. Zaměstnavatel vždy rozdává nějaké benefity a co dostane neslyšící? Rozhodně ne mobil. Já jsem pracovala v kanceláři a nedostala jsem ani flashdisk. Problém s telefonem jsem si při nástupu vyřešila domluvou, že telefonické vyřizování bude spadat do poviností jiných kolegů a já udělám nějakou práci za ně. Telefonů za mne moc nevyřizovali, ale co na mne přesunuli ze své práce, to mi zůstalo a časem narůstalo. Musela jsem se dost bránit, abych nebyla prací zahlcena. A samozřejmě byla chyba na mé straně, protože jsem nestíhala. Tak jsem musela zařvat, aby se vyjasnilo, co se stalo. Uspěla jsem, ale nikomu bych nepřála, takové kolegy. Zajímala jsem se jaké mají v zaměstnání potíže jiní SP a všude se našli větší nespravedlnosti, od nepochopení až po křivdy. A co se platu týče, ani zvýšení bych se na rozdíl od slyšících nedočkala, kdybych zůstala tiše. A to je známé, že neslyšící pracují často tiše, proto i stihnou více práce, ale stejně jsou přehlíženi a špatně odměňovány. Mě práce bavila, nikdo mě nepochválil, ale ani nic nevytýkal, všichni byli spokojeni, jen když jsem byla tiše. Když jsem se ozvala proti nějaké nespravedlnosti nebo s požadavkem, vždycky se objevila i námitka, že JÁ musím být vděčná, že mě firma zaměstnala, že ani slyšíci práci lehko nehledají. Je zajímavé, že slyšící se uráželi, když jsem se otázala, jestli jsou taky za práci vděčni. Pravili, že nemusí, oni přece slyší a nějakou práci by si našli. No a proč je tedy tolik nezaměstnaných? Rozhodně nejhůře se řeší problémy, když je neslyšící na pracovišti jediný SP. Pokud se však řeší platy, jsou SP, nejen neslyšící, placeni vždy hůře, než slyšící. Možná, ráda bych tomu věřila, že se problémy týkají více jen těch starších, a nová generace se integruje lépe. No je třeba se ptát i ostatních, jak jsou placeni a jak se v práci zařadili. Podle mých zkušeností, a toho, co jsem se dozvídala po celý život v zaměstnání (osobně jsem jich vystřídala 8) mohu stále tvrdit, že nejsme jen diskriminováni, jsme vykořisťováni.
        8 zaměstnání?! Tj skoro každýc 4-5 roků měnit zaměstnání. Já bych se picla.
        Ne že bych měla štěstí na extra prácu, ale postavení v kolektivu jsem se snažila po dobrém (?!) vybudovat. Ne vždy se to dařilo, ale pak byla celkem pohoda.
        Nejen práce, ale i povaha dělá pohodu v kolektivu. Chce to ladit a obrušovat hrany.
        Datum: 20.6.2012   
          Já jich mám také požehnaně

http://krata.bubakov.net/co_jsem_delal.html

ale to jsem slyšel. Do roku 1991 řemeslo a pak za 7 let 12. :-)

Datum: 21.6.2012   
          Chytrá hlavička vše spočítat umí

Kde stala se chyba ihned ví

Vinen je ten, kdo pohodu ruší

Jen ten a tamti, nespokojení neslyšící

Proč se ptát, proč více přemýšlet

Z jistého místečka koukat stačí

Na vše co se kolem nás mění

Až panenky se v očích protáčí

Nic není dobré ani špatné samo o sobě. Záleží na tom, co si o tom myslíme.

WILLIAM SHAKESPEARE

Máš pravdu,jsem blbá, nechápavá, když jsem v posledním zaměstnání vydržela 22 roků :-(.
              i já bych asi "vydržel", kdybych (jen) neslyšel jako ty, protože bych si té práce vážil.
              Datum: 22.6.2012   
            A co teprve já - obzvlášť těžký případ debility podle Prousi!

Považte, já jsem ve svém zaměstnání VYDRŽELA CELÝ ŽIVOT... Ta rejpavá zlá nesnášenlivá Paradise! Nepochopitelný případ u neslyšících.

Celý život či 22 let v jednom zaměstnání?
              Proč ne. Ne vždy si ale člověk může zvolit, co si přeje, některé podniky nepřežily  „posametové čistky“ -  které mimochodem probíhají dodnes. Nezaměstnaných přibývá…

Udržet se v zaměstnání a ještě se při zaměstnání vzdělávat, nemusí jít vždy dohromady. Já se svými úspěchy chlubit nechci, nejsem jediná neslyšící,  vyučená v nějakém oboru pro SP, která opustila jistý obor a šla se vzdělávat v ekonomice a managementu. Udržet se v tomto směru vedle slyšících není žádný med. Díky tomu ale třeba vím, jak vychytrale dokážou zaměstnavatelé zaměstnance (i slyšící) vykořisťovat (SP nejen diskriminovat). SP, byť vzdělaní, jsou na ráně vždy první, i tehdy, když jde o propouštění z nadbytečnosti. Znám podniky, které „zkrachovaly“ jen proto, aby jejich majitelé s tajnými tučnými konty mohli přeběhnout z CZ k levnější pracovní síle, např. do Polska…

Mít zaměstnání a znát nějaký obor není to samé. I Krata ukázal, jak je možné přijít k více zaměstnáním a ještě měnit obory. To není žádná hanba ani důkaz o neschopnosti si zaměstnání udržet.  Já jsem od krejčoviny odešla po 9 letech z vlastní vůle, v novém oboru jsem pracovala až do důchodu. Odnikud mě nevyhnali. Když žádný podnik nevlastníte a cizí zanikají, tak vás ani solidarita před ztrátou zaměstnání nezachrání. V posledním podniku jsem pracovala 15 let, a to jen proto, že pořád existuje.

Nechci tady nikoho urážet, ale chcete-li diskutovat na téma z mých příspěvků, tak aspoň nespoléhejte na školácké počty. Z toho mohou vzniknout jen pomluvy.

...posledeních 22 let... není celý život.
                Statistika je, že když sníš sama CELÉ kuře před žebrákem, tak jste oba snědli půlku kuřete. Z toho jsem odvodila průměr. Nic víc nic míň.
                Proč pořád hledáš negativa vůči sobě.
                Datum: 23.6.2012   
                  "Statistika... Nic víc nic míň".

Nic nehledám, že lži zbožňuješ vidím.

Datum: 23.6.2012   

Redakce Neslysici.cz si vyhrazuje právo bez upozornění smazat příspěvky,
které obsahují vulgární výrazy, urážky nebo reklamu.
Příspěvky vyjadřují výhradně názor čtenáře (autora příspěvku), nijak nevyjadřují názor redakce ani provozovatele Neslyšící CZ.
Nejsou nijak upravovány ani moderovány, ale pokud budou v rozporu se zákony ČR, budou smazány.