Portál na českém internetu o neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátelích nejen pro neslyšící, nedoslýchavé a jejich přátele

Jméno:   Heslo:  

Diskusní fóra

:-)
Stává se Vám někdy, že díky tomu, že neslyšíte se ztrapníte?

Mě skoro pořád. Tuhle jsem špatně porozuměla a odpověděla uplně na něco jiného než co mi bylo řečeno a nebo na poště jsem zapomněla vzít potvrzovací papírek, protože jsem neslyšela, že mi úřednice říká, že si na něj mám počkat.

Datum: 16.6.2012   
Autor: Limau   
Kategorie: Ostatní   
celkem odpovědí: 15
výpis podle času   strom příspěvků  
  • Re: :-)
    :-D. Těch trapasů je na knihu...
    Jenže ne každej je pro smích v tom momentě, kdy se děje. Je to i tragikomedie, tragédie, zvláště pro mladé v pubertě, kdy si tvoří o sobě mínění a hledají svoje místo v životě. Abys nemyslela, že jsem zatrpklá životem, tak věz, že s odstupem roků se na ty svoje trapasy dívám jako na komické. I když ne na všecky. Což, ale komicky nemusí vidět třeba moja mamka. Se sourozenci (slyšícími !!) se tomu dokážeme chlamat, řehtat, když to vypravuji...zatímco mamka div neroní slzy, co je jako na tom směšného :-/, záleží na úhlu pohledu a nátuře.
    To cos napsala ani za trapas už neberu... normálka. Jsou horší, věř mi.
    Zkus se na svoje trapasy někdy(z odstupem času) podívat jinýma očima.
    Třeba si vzpomenu jak z kukaně na poště na mě řvala rudá v obličeji, žíly na krku výrazné a já kráčela jak dáma...než mi někdo zaklepal na rameno a houkl:Jste snad hluchá dámo!?!?-a ukazoval k okénku.
    Nebo: V obchodě jsem od pokladny "trousila" drobné kovové penízky, starej dědula dlouhým deštníkem mi mlátil na rameno, div si mě jím nepřítáhl ohnutou rukojetí a huhlal: To máš hodně peněz děvenko!! a mlátil do podlahy, já rudá sbírala love až k pokladně před zraky všech.
    Co na mě řvali, to jsem se dověděla později od známých :-))co tam zrovna náhodou byli,nebo se rovnou optají esli jsem to nebyla já, co se dělo tam či tam co slyšeli
    Datum: 16.6.2012   
    Autor: paprsek   
      Děkuji za příspěvek, velice mě to pobavilo :D :D

Také se mi stává často, že si jak dáma vykračuju a někdo na mě haleká a ani to nevím :D Ale děkuji, jsem ráda, že v tom nejsem sama :D

Datum: 17.6.2012   
        No a co teprve: když upozorníte ošetřovatele, že neslyšíte a pouze odezíráte, usednete na vozíček a on najednou z ničeho nic vám začne zezadu řvát do ucha a jste náhle středem pozornosti....Výborně kvalifikovaný zdravotnický personál.
        Autor: Paradise   
          Na druhou stranu nám SP se často stává tohle v obráceném gardu, že naopak my špatně přizpůsobujeme hlasitost své řeči hluku v okolí, takže taky někdy nechtěně řveme třeba na své kamarády.
          Datum: 18.6.2012   
          Autor: demon   
            To mi připomnělo nepříjemný trapas - který se nám stal při procházce s kamarádkou. Šly jsme po polní cestě vzdálené cca 350 m od rodinných domů - naprosto samy.

Kamarádka vyprávěla osobní tíživé problémy - na cestě nikde nikdo. Po příchodu domů mne manžel vzal stranou a taktně upozornil, že mluvila tak hlasitě - byl na zahradě a rozuměl každé slovo (pro dobrou akustiku okolí) a bylo mu to dost trapné... A kolik sousedů kolem bylo venku - si netroufám odhadnout.

A od té doby se snažím s neslyšícími "bezhlasně" mluvit pro nemožnost kontroly hlasitosti okolí.

Autor: Paradise   
          :-) tak tohle se mi zatím nestalo, asi protože hned řeknu, že VŮBEC neslyším, a když kouká blbě, tak řeknu já hluchoněmá :-( a je vymeteno. Blbé, vím. Co s některými nadělám. Hádat se nechci. Na vysvětlování není mnohdy čas. Už i tak si myslí kdekdo o neslyšících, že jsou konfliktní.
          Říkali mi to studenti ZJ a to tam mívám zdr. personál.
          Těší mě, že persobnál v mým městě je poučený a pokud vím, nikdo z neslyšících (ZJ) si na personál nestěžuje.
          Na jaře nedokázali na úrazovce první den komunikovat mladí doktoři, zachránila to sestra a na kontrolách po 2 dnech už v pohodě a to jsem tam chodila ob den na převazy celej měsíc a lékaři se střídali. Inu ambulance. Musí vidět příklady jak komunikovat. Školy nenaučí. Zachránaři - škoda mluvit.
          Autor: paprsek   
        A nejlepší je, když si vykračuješ, za zády ti zuřivě troubí auto, abys uhnula, netrpělivě tůruje motor a straší, že tě přejede.

To si řidič/ka musí zákonitě myslet, že máš ocelové nervy a dokonale ho/jí ignoruješ. :-)

Autor: krata   
          Na té poště u nás je taková jedna mladá "oblíbená" pracovnice, co se s mluvením zásadně nenamáhá. Jednou jsem musel něco na nějaké poukázce podepsat a ona mi ukazovala kde a zároveň při tom mluvila (velmi tiše). Já mám jen jedny oči a tak jsem se koukl, kam ona ukazuje (přitom jsem slyšel matně, že něco říká, ale nevěděl jsem co) no a pak jsem zvednul oči na ni a řekl: Prosím? Každý normální člověk by na to zopakoval to co předtím řekl, ale ne tak ona, ta na mě civěla jako na vola. Tak jsem se kouknul zpátky na papír a v tu ránu ona zase začala něco mektat. A to se ještě 1x opakovalo. A za mnou fronta. Tak jsem se fakt nasral, což se mi na veřejnosti stává zřídka a řekl jsem jí, aby mluvila pořádně, že jí není rozumět a že špatně slyším a ona celá zrudla a začala se omlouvat. Patřilo jí to. Jinak třeba mám určité obchody, kde jsou příjemné prodavačky a do těch chodím raději než do jiných. A to s tím autem, to znám taky, pokud možno se tomu vyhýbám tím, že zásadně chodím po chodníku.
          Toto se mi stává pořád :D
          Troubící auta za mými zády, to je vcelku běžný jev, občas se divím, že ještě žiju :D
    Já vždy opakuji slyšící straně, co jsem porozuměl (když mi to jen říká a nenapíše) a třeba na té poště/etc. se ptám, jestli je to vše, jestli nechtějí něco podepsat atd.

Jinak těch trapasů z pohledu slyšící strany je opravdu fůra. Avšak většina z nich je nakonec úsměvná. A úsměvná pro slyšící je třeba i příhoda, která je z pohledu neslyšící strany hrozná. Mgr. Věra Strnadová ve své knize:

Manželé šli na večeři do restaurace. On slyšící, ona neslyšící.

On: "Prosím tě, mluv nahlas, hraje tu jukebox, vůbec ti nerozumím."

Ona tedy mluvila hodně nahlas a sdělovala spoukromé věci.

On po půl hodině: "Neřvi tu přes celou hospodu naše věci. Ten jukebox hrál 3 minuty!"

Autor: krata   
    Všímej si - úsměvem je odzbrojíš. A když je upozorníš, že neslyšíš, budou se cítit trapněji a ty můžeš v pohodě odkráčet
    Autor: Prousi   
      To mě nikdy nenapadlo je upozornit, že neslyším :-)
        Já to taky nedělám na počkání a už vůbec ne cizím lidem na ulici. Pouze moji příbuzní, kamarádi a kolegové v práci v týmu (tam je to naopak důležité, aby se předešlo nedorozumění plynoucím z neplnění pracovních úkolů) o mně vědí, že špatně slyším.
        To mi nedošlo.
        Autor: Prousi   

Redakce Neslysici.cz si vyhrazuje právo bez upozornění smazat příspěvky,
které obsahují vulgární výrazy, urážky nebo reklamu.
Příspěvky vyjadřují výhradně názor čtenáře (autora příspěvku), nijak nevyjadřují názor redakce ani provozovatele Neslyšící CZ.
Nejsou nijak upravovány ani moderovány, ale pokud budou v rozporu se zákony ČR, budou smazány.